luni, 21 decembrie 2009

chec cu fructe uscate

Abalat in folie de aluminiu si prins cu o panglica festiva, checul acesta se poate transforma intr-un mic cadou cat se poate de potrivit in perioada sarbatorilor de iarna.

Pentru 1 chec este nevoie de 200 gr pere uscate, 100 gr smochine uscate, 50 gr. curmale proaspete, 250 grame alune, cate 75 grame coaja de lamaie si portocala confiate, 50 grame stafide mari, 6 linguri rachiu de pere, cate 1 lingurita praf de scortisoara si de condiment pentru turta dulce, cate 12 lingurita seminte de fenicul si de anason, 1/2 lingurita praf de coriandru, 100 grame faina integrala de secara, 50 grame faina de grau, in plus pentru prelucrat, 125 ml lapte, 1 lingurita zahar, 42 grame drojdie, 2 linguri unt, in plus pentru tava, 1 lingura zeama de lamaie, 1 lingurita zahar vanilat, 1 praf de sare, 25 grame migdale nedescojite.

Timp de inmuiere peste noapte, timp de preparare 1 ora plus 2 1/4 ore timp de repaus iar la cuptor 1 ora.

Fuctele uscate se pun intr-o oala si se acopera cu 375 ml de apa. Se lasa la inmuiat peste noapte. A doua zi se fierb fructele 20 de minute. Se scurg, pastrand apa in care au fiert.

Se taie fructele in bucati nu prea mici. Se scot saamburii din curmale, iar acestea se taie pe lung in fasii. Alunele se taie in bucati mari, coaja confiata de lamaie si portocala se toaca marunt.

Se pun toate ingredientele intr-un castron. Se amesteca apoi cu stafidele, rachiu de pere, scortisoara, condimentele de turta dulce, semintele de fenicul si de anason si praful de coriandru. Se acopera si se lasa sa stea.

Se amesteca faina de secara cu cea de grau intr-un castron. Se face o adancitura la mijloc. Se incalzeste usor laptele. Se amesteca 2 lingurite de lapte caldut cu 1 lingurita de zahar. Se adauga drojdia faramitata, se lasa 5 minute sa se dizolve. Se amesteca o data.

Drojdia dizlvata se toarna in adancitura si se pune pe deasupra putina faina. Se acopera cu o panza si se lasa la dospit aproximativ 15 minute.

Se topeste untul intr-o cratita. Se adauga la faina cu drojdie restul de lapte, untul, zeama de lamaie, zaharul vanilat si sarea. Se framanta bine pana se omogenizeaza aluatul si se desprinde de pe marginea castronului. Se acopera aluatul si se lasa la dospit intr-un loc cald timp de 1 1/2 ora, cat isi dubleaza volumul.

Se inglobeaza in aluat amestecul de fructe si se mai framanta. Se presara faina pe suprafata de lucru. I se da aluatului o forma lunguiata si se mai lasa la dospit 30 de minute.

Se incinge cuptorul la 180 grade C; se unge cu grasime o tava de copt. Se pun migdalele in apa clocotita, se lasa putin la inmuiat, apoi se descojesc. Se pastreaza apa in care au stat migdalele.

Se presara migdalele pe chec, iar apoi se imping in aluat. Se unge suprafata checului cu putina apa de migdale si se coace 1 ora pe raftul de jos al cuptorului incins. Se mai unge cu apa de migdale din cand in cand.

******
Bine de stiut
Aceasta prajitura e mai gustoasa dupa ce a stat o saptamana invelita in folie de aluminiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu